Lichaamssignalen negeren bij autisme gebeurt in de praktijk vaak. Ga jij ook altijd door als al moe bent?
Lichaamssignalen negeren bij autisme
Voor ieder mens is het belangrijk om naar zijn of haar lichaam te luisteren. Voor veel mensen met autisme ligt de focus meestal op het ‘denken’ en niet op het ‘voelen’. Het is soms lastig om de vraag te stellen: “waar voel je in je lichaam?” Het gaat dan niet alleen om echt fysiek pijn of ongemak, maar ook over emoties. Je depri voelen kan je bijvoorbeeld in je buik ervaren. Door je meer bewust te worden wat je lichaam je probeert te vertellen en hier aandacht te geven, kun je deze gevoelens meer ruimte geven.
Hoor wat je lichaam je te vertellen heeft
Als je autisme en/of HSP hebt, is het nog belangrijker om te ‘horen’ wat je lichaam je te vertellen heeft. Ten eerste omdat er een sterke relatie is tussen autisme en burn-out. Ten tweede omdat veel mensen met autisme vaak goed zijn in het onderdrukken van gevoelens van malaise, ziekte of pijn. Het punt is dat die vast kunnen komen te zitten in het lichaam. Stress kan op verschillende plekken in het lichaam kunnen worden opgeslagen. Daardoor ervaren veel mensen met autisme klachten als hoofdpijn, migraine, darmproblemen, rugklachten etc. Stress wordt dan ‘letterlijk’ in je lichaam opgeslagen. Negeer je dit, dan kun je steeds meer fysieke en emotionele klachten krijgen. Je lichaamssignalen bij autisme negeren is dus heel onverstandig.
Lees ook ons blog over autisme en omgaan met stress.
Risico’s op een autistische burn-out
Bij mensen met autisme komt een autistische burn-out helaas relatief vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker dan mannen een burn-out krijgen. Echter ervaren mannen met autisme die kostwinner zijn meer druk en angst om hierin te falen. Burn-out is een signaal van het lichaam dat je te lang over je grenzen bent gegaan. Dit kan zich uiten in fysieke klachten zoals terugkerende of aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, pijnlijk gevoel op de borst, hartkloppingen, pijn in je buik of spijsverteringsklachten. Je lichaam heeft waarschijnlijk al maanden signalen afgegeven die je hebt genegeerd. Totdat je ze niet meer kunt negeren. Herken je bovengenoemde signalen? Kijk dan uit dat je niet in een autistische burn-out terecht komt.
Lichaamssignalen negeren: wat vertelt je lichaam?
Ben jij ook vaak bewust of onbewust bezig met je lichaamssignalen negeren? Hoe weet je wat je lichaam je precies probeert te vertellen? Probeer meer af te stemmen op de eerste signalen die je ervaart. Negeer je hoofdpijn niet, ga niet door als je merkt dat je al moe bent. Vooral bij autisme en perfectionisme zien wij dit vaak terug. Je negeert dan makkelijk je lichaamssignalen als er nog een klus af moet of als je nog verplichtingen hebt. Mede omdat een deel van mensen met autisme een ondergevoeligheid heeft voor signalen als pijn of ziekte. Doorgaan is het motto, met alle gevolgen van dien.
Leer naar je lichaam te luisteren
Je hebt er alle belang bij om beter naar je lichaam te luisteren. Je kan een begin maken door eerst meer tijd voor jezelf te nemen. Ja dat is lastig als je druk bent en meent geen tijd te hebben. Maar je eerste prioriteit ben jezelf! Zorg eerst voor jezelf en daarna voor een ander of je werk. Probeer afspraken te maken met je partner, vrienden, kinderen, collega’s of leidinggevende. Geef aan dat je meer tijd voor jezelf nodig hebt en minder beschikbaar bent. Plan tijd in je agenda en zorg dat er niets tussenkomt. Zoek vervolgens een methode of activiteiten die bij je passen om dichter bij jezelf en je gevoel te komen.
Denk bijvoorbeeld aan:
Het gaat erom dat je iets vindt dat goed bij je past. Zo blijf je het met plezier doen en wordt het geen verplichting.
Wissel je activiteiten af tussen actief en ontspannend en probeer hier een goede balans in te vinden.
Grenzen leren aanvoelen
Lichaamssignalen negeren bij autisme is echt onverstandig. Als je beter naar je lichaam gaat luisteren, kun je ook beter je eigen grenzen gaan voelen en eerder leren aangeven. Probeer dus geregeld stil te staan bij wat je lijf je probeert te vertellen. Wees extra alert als je vermoeid raakt of te veel prikkels hebt gehad. Als je veel stress hebt ervaren, kunnen een verhoogde hartslag of versnelde ademhaling tijdens rustige momenten tekenen zijn om het rustiger aan te doen. Beter naar je lichaam luisteren betekent ook proberen te voelen van hoogte- en dieptepunten in je leven. Sta hier meer bewust bij stil. Dat vraagt om vaker uit je hoofd te komen. Voelen doe je met je lichaam en niet met je gedachten. Door emoties weg te stoppen of te negeren ben je dus bezig met je lichaamssignalen te negeren.
Lees ook ons blog grenzen stellen bij autisme.
Auw Corrie, wat zeg je weer zo duidelijk de waarheid. En o o wat is dat toch moeilijk voor sommige mensen met een A-brein, dat luisteren naar je lichaam. Als je van nature luistert naar je logische kant en je gevoel pas op latere leeftijd wil horen (duurde bij mij ietsje langer, iets met midlife….), dan moet je dat echt leren. En aangeleerd gedrag is minder dan wanneer het van nature is ontstaan in je jongste jeugd, dat laatste is vaker een talent.
Dus nu red ik me nog goed met voorspellen wanneer ik in de overbelasting raak. Vandaag lekker een rustdag. Mijn vrouw snapt dat ook prima, terwijl zij vandaag jarig is. Maar de sociale verplichtingen hebben zo zijn tol weer gevraagd de afgelopen dagen (daar hebben we de familie weer gezien). En dat hoort er ook gewoon bij, en is ook wel fijn, maar vandaag verder even niets. Even bijtanken, lekker radio 10 luisteren. Bijvoorbeeld “Tragedy” van de BeeGees die ik nu hoor, lekker uplifting qua muziek, terwijl de titel dat niet is.
Hallo Hans,
Het klopt dat later aangeleerd gedrag moeilijker is dan iets wat al in de jeugd is ontstaan. Dit speelt nog meer binnen gezinnen waarin ouders bijvoorbeeld kinderen leerden om je vooral niet aan te stellen en gewoon doorgaan, want dat doen zij ook. Je leert dan als het ware om minder afgestemd te zijn op bepaalde signalen, want dat ‘hoort’ niet. Sociale verplichtingen zijn ook dingen die je niet altijd kan overslaan, maar die ook weer de nodige energie kosten. Dit soort dingen kunnen erg vermoeiend zijn. Eigenlijk zou je dan even op jezelf moeten afstemmen wat je nodig hebt om hier weer van bij te komen. Goed dat jij dat nu wel beter weet te ‘managen’.