Haptotherapie bij autisme is een lichaamsgerichte therapie om dichter bij je gevoel en emoties te komen. In dit blog gaan wij hier dieper op in.
Haptotherapie bij autisme
Haptotherapie is een lichaamsgerichte therapie waarbij het gaat om voelen en ervaren. Bij mensen met autisme kan de balans tussen gevoel en verstand verstoord zijn. We horen vaker dat sommige mensen moeilijker bij hun gevoel kunnen komen. Niet iedereen vindt het ook fijn om aangeraakt te worden, terwijl een partner dit bijvoorbeeld juist wel fijn vindt. Het kan dan zinvol zijn om beter te leren omgaan met gevoelens en lichamelijk contact. Met haptotherapie word je gestimuleerd om beter in contact te komen met je eigen gevoel, waardoor verstand en gevoel beter in balans komen.
Wanneer is haptotherapie van meerwaarde?
Veel mensen met autisme ervaren onrust en disbalans in hun innerlijk systeem. Je weet soms niet precies te omschrijven wat je voelt, vindt het moeilijk om je te uiten en hebt moeite om met je gevoelens om te gaan. Dit maakt het lastig om je gevoelens goed te kunnen definiëren. Wanneer je klachten en problemen ondervindt in het contact met je partner of met anderen of veel lijfelijke spanning ervaart, kan haptotherapie bij autisme je hierbij helpen. Directe aanrakingen worden hierbij gebruikt om bepaalde problemen en onzichtbare blokkades voelbaar te maken en je hiervan bewust te worden. Daarna kan het helingsproces in gang worden gezet.
Bij welke klachten kan haptotherapie bij autisme helpen?
Als je last hebt van een aantal van onderstaande klachten, zou je kunnen denken aan haptotherapie om hiermee aan de slag te gaan:
Wat is het doel van haptotherapie?
Een haptotherapeut kan helpen om weer in contact te komen met je eigenheid en innerlijke gevoelsbeweging, om van daaruit weer beter verbinding te kunnen leggen met de buitenwereld. Haptotherapie bij autisme geeft je beter inzicht in je lichamelijk gevoel en de wisselwerking hiervan met je innerlijk gevoelsleven. Het heeft als doel om een goede balans te creëren tussen voelen, denken en doen, waardoor je weer beter in je vel komt te zitten. In tegenstelling tot een psychotherapeut die het breindenken als ingang neemt, zal een haptotherapeut je in contact brengen met je gevoel. Je wordt je hierdoor meer bewust hoe je gevoel je denken en handelen bepaalt. Hierdoor ben je beter in staat om meer passende keuzes te maken in je relatie, contact met anderen, sportactiviteiten en je werk.
Hoe zit haptotherapie er uit?
Bij een behandeling met haptotherapie wordt er ook gepraat, maar daarnaast gaat het om aanraken en voelen. De focus ligt op het direct lichamelijk contact, aanraken, voelen en de ontwikkeling van je tastzin, houding en beweging. Met haptotherapie leer je beter luisteren naar je lichaam met behulp van gesprekken, aanrakingen en diverse oefeningen. Door de aanrakingen word je je meer bewust wat je voelt in je lijf en welke gevoelens je hierbij ervaart. Dit kan bijvoorbeeld onverwerkte emoties oproepen. Eventuele onverwerkte trauma’s kunnen door de behandeling hierbij geheeld worden, waarbij je een vernieuwd gevoel van veiligheid ervaart.
De juiste balans tussen denken, doen en voelen
In onze westerse samenleving ligt de focus en het accent vooral op denken en doen. Mensen met autisme worden ook veelal aangestuurd door het rationeel breindenken. Voelen is echter essentieel voor de mens. Kleine baby’s hebben voelscontact nodig om gezond te kunnen ontwikkelen. Een kind dat in de basis weinig lichamelijk contact heeft ervaren, zal onbewust het ‘gevoelsdeel’ gaan negeren, waardoor dit zich ook niet verder ontwikkelt. Het rationeel denken gaat overheersen, waarbij het innerlijk gevoel als het ware afgesloten wordt. Vaak kunnen deze gevoelens op latere leeftijd niet meer goed ‘vertaald’ worden. Bij mensen met autisme is het contact met het innerlijke gevoelswereld vaker uit balans, wat écht kunnen voelen moeilijker kan maken. Met haptotherapie wordt gebruik gemaakt van de positieve invloed van het aanraken op je gevoelsleven. Elk lichaam heeft zijn eigen ‘grondpatroon’ en eigen verhaal. Door de aanrakingen van de haptotherapeut word je weer bewust van je eigen lichaam en het daarmee verbonden gevoelsleven.
zijn er speciale haptonomen daarvoor of gaat dit om alle haptonomen?
Hallo Mieke,
In principe kan elke haptonoom of haptotherapeut iemand met autisme hierbij helpen. Het is denk ik wel zinvol om bij aanvang aan te geven dat je autisme hebt, waardoor de haptotherapeut ook beter kan begrijpen als iemand mede hierdoor moeilijker bij zijn of haar gevoelens kan komen.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga