Heb je onlangs de diagnose autisme gekregen na jarenlang problemen te hebben ervaren op het werk en privé?
Diagnose autisme bij volwassenen
De laatste tijd komt het relatief vaker voor dat een volwassene de diagnose autisme krijgt. Vaak na jarenlange problemen in de communicatie, sociale interacties, plannen van taken en hoge mate van stress ervaren te hebben. Heb jij kort geleden ook de diagnose Autisme Spectrum Stoornis gekregen via het GGZ of een ander psycholoog, dan roept dit vaak ook veel vragen en onzekerheden op. In veel gevallen herken jij jezelf wel in bepaalde gedragskenmerken en vallen veel puzzelstukjes op zijn plaats.
Autisme problemen op het werk
Veel volwassenen met autisme ervaren problemen en strubbelingen in de communicatie op het werk. Ze voelen zich vaak niet begrepen, voelen zich niet altijd serieus genomen en houden er andere denkwijzen op na. Dit geeft vaak onderlinge spanningen en frustraties, waardoor jij al werknemer (veel) stress ervaart. Toch wil je voldoen aan de verwachtingen over en weer, waardoor je regelmatig op je tenen gaat lopen om alles in goede banen te leiden. Herkenbaar?
Lees ook meer over autisme en werkproblemen bij volwassenen.
Autisme problematiek in privé situaties
Als je op latere leeftijd er achter komt dat je autisme hebt, heb je vaak ook diverse problemen in de communicatie op sociaal en privé vlak ervaren. Je partner kan je wellicht niet altijd volgen, er is snel miscommunicatie of de verwachtingen over en weer lopen uiteen. Dit werkt miscommunicatie, confrontaties en onbegrip in de hand. Indien er géén of weinig kennis en begrip van autisme in je eigen omgeving is, leidt dit vaak tot extra stress en druk op je systeem. Hoe moet je nu duidelijk maken wat je denkt, voelt en ervaart als een ander jouw gedachtegang niet kan volgen?
Herken jij jezelf in de volgende punten?
Autisme op hoger niveau
Veel mensen met autisme die op HBO+ niveau functioneren, proberen krampachtig aan de verwachtingen voldoen, hebben vaak briljante ideeën, zijn sterk vooruitziend, kunnen uitstekend anticiperen op problemen en blinken uit in het analyseren en detailleren van zaken. Denk jij hieraan te voldoen? Lees dan ook ons blog over hoogfunctionerend autisme.
Hulp bij autisme nodig?
Heb je vragen en zoek je hulp bij autisme, dan kan de autisme coach van ons Autisme Centrum je verder helpen. Wij coachen, begeleiden en trainen zowel volwassenen als jongeren met autisme vanuit onze locaties in Groningen, Drachten, Assen en Winschoten. Wij bieden hiervoor diverse maatwerk trajecten die wij afstemmen op de hulpvraag.
Wil je graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen of wil je meer informatie? Ga dan naar het contactformulier, vul je gegevens in en dan nemen wij contact met je op.
ik heb gelezen op internet: Ja, het is mogelijk dat autisme op latere leeftijd ontstaat.
Is dit een correcte uitspraak?
Autisme is een erfelijke ziekte. ik zou dan denken dat de persoon al bij de geboorte autisme heeft of dit niet heeft. Regelmatig blijkt dat autisme bij de geboorte niet wordt geconstateerd, maar pas later. Bij ouderen ga ik ervan uit dat zij hun hele leven (meer of minder) last hebben gehad van autisme. Pas heel laat in hun leven wordt autisme gediagnosteerd.
Is het waar dat een jonge persoon geen autisme heeft en pas later (door welke oorzaak dan ook) autisme ontwikkeld?
In dat geval ONTSTAAT autisme.
Beste Mario,
Nee autisme ontstaat niet op latere leeftijd, maar het gebeurt relatief vaak dat autisme pas op latere leeftijd wordt ontdekt. Autisme wordt genetisch overgedragen bij de geboorte, maar kan zich pas later meer op de voorgrond manifesteren als er bepaalde problemen ontstaan. Het gebeurt helaas vaak dat diverse problemen in de communicatie, overprikkeling, angsten, burn-out klachten o.i.d. niet aan autisme worden gelinkt en dit dus lange tijd niet duidelijk is. Bij de ene persoon ontstaan er al problemen op jonge leeftijd en bij een ander komt dit meer naar voren in de puberteit. Het punt is vaak dat er niet aan autisme wordt gedacht, waardoor bepaalde klachten dus blijven maar niet op de juiste manier begeleidt of behandeld worden.
Hopende u hiermee meer duidelijkheid te hebben gegeven.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga