Voor mensen met autisme is een autismevriendelijke werkomgeving belangrijk om goed te kunnen werken. Wat is hiervoor nodig?
Autismevriendelijke werkomgeving
Wat houdt een autismevriendelijke werkomgeving nu precies in? Er bestaat geen standaard omgeving voor mensen met autisme. Het mooiste zou zijn een werkomgeving waarin de werknemer goed kan gedijen met voldoende begrip en aandacht voor medewerkers met autisme. De behoeften hierin kunnen per werknemer verschillen. De invulling van een autismevriendelijke werkomgeving is dan ook persoonlijk. Wat heb je nodig? Wat voor werk doe je en welke mogelijkheden kunnen er gecreëerd worden, zodat je zo goed mogelijk je werk kan doen?
Een autismevriendelijke werkomgeving creëren
Het is zowel voor werkgevers als werknemers niet eenvoudig om een autismevriendelijke werkomgeving te creëren. Dit is ook mede afhankelijk van de aard van de organisatie, de afdeling waar je werkt, de functie die je bekleedt en in hoeverre de leidinggevende en collega’s kennis van autisme hebben. Dit is lang niet altijd het geval. Als je weet wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren, is het relevant om dit bespreekbaar te maken. Niet elke werknemer met autisme wil echter vertellen dat er sprake is van autisme en soms is dit voor hem of haarzelf ook nog niet duidelijk. Wil je wel of niet vertellen dat je autisme hebt? Daar kunnen voor- en nadelen aan zitten.
Communicatie op de werkvloer
De (sociale) communicatie op de werkvloer loopt voor medewerkers met autisme niet vanzelf. Zeker als je je ‘anders’ voelt en je collega’s jouw manier van denken en handelen niet altijd goed lijken te begrijpen. Communicatieproblemen op de werkvloer komen in de praktijk relatief vaak voor. Probeer eventuele strubbelingen bespreekbaar te maken. Ga opkomende misverstanden niet uit de weg. Probeer uit te leggen dat je dingen soms anders interpreteert. Mede ook omdat de Theory of Mind en je goed kunnen verplaatsen in een ander soms anders verloopt. Hoe meer draagvlak en begrip je kunt creëren op je werk, hoe beter je kan functioneren in een autismevriendelijke werkomgeving.
Wat houdt een autismevriendelijke werkomgeving in?
De volgende arbeidsomstandigheden zijn gunstig voor een werknemer met autisme.
Ziekteverzuim en burn-out preventie
Medewerkers met autisme zijn extra gevoelig voor overprikkeling en stressprikkels. Indien zij onvoldoende kunnen ontstressen, heeft dit gevolgen voor de uitoefening van hun taken. Voor een werkgever is het dan ook belangrijk om de juiste aandacht te geven aan ziekteverzuim preventie. Indien een werknemer al eerder is uitgevallen of burn-out klachten krijgt, dan is het van belang om hier serieus over in gesprek te gaan. Wat moet er veranderd worden waardoor de werknemer kan blijven werken in een autismevriendelijke werkomgeving? Welke aanpassingen zijn nodig zodat hij of zij goed zijn werk kan blijven uitvoeren? Wat is bespreekbaar en haalbaar? Blijf hierover met elkaar in gesprek, zodat een werknemer niet overbelast raakt.
Indien wenselijk en nodig kan het Autisme Centrum burn-out preventie training aanbieden.
Nog een aantal interessante blogs om te lezen:
Geef een reactie