Autisme en werk, gaat dat wel goed samen? Ja zeker, maar werkgevers zijn vaak nog onbewust en onwetend dat een medewerker met autisme ook zo zijn voordelen heeft.
Autisme en werk
Mensen met autisme vinden veel moeilijker een baan of ze nemen een baan onder hun niveau aan, omdat ze niets anders kunnen krijgen. Ook zijn veel werkgevers huiverig om een werknemer met autisme aan te nemen. Vaak is dit onwetendheid, omdat werkgevers (nog) weinig van autisme weten. Ook weten werkgevers en leidinggevenden nog niet goed hoe ze er mee om moeten gaan op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 29% van de mensen met een autisme spectrum stoornis een reguliere baan heeft. Dit percentage kan echt omhoog.
De kwaliteiten en talenten van werknemers met autisme
Bij autisme en werk kan het gedrag van iemand met autisme worden vaak gezien als een handicap. In plaats van de negatieve aspecten naar voren te halen, is het juist belangrijk om de kwaliteiten en unieke talenten op de voorgrond te zetten en hier de voordelen uit halen. Enkele unieke talenten waar veel mensen met autisme over beschikken zijn bijvoorbeeld:
Het is jammer dat deze unieke talenten niet optimaal worden benut op de arbeidsmarkt. Gelukkig zien wij steeds meer initiatieven en “autisme en werk” projecten om mensen met autisme weer aan een reguliere baan te helpen binnen een passende werkomgeving. Met loopbaanbegeleiding bij autisme helpt het Autisme Centrum Groningen mensen met autisme in regio Groningen, Friesland en Drenthe naar een nieuwe baan.
Autisme en werk: jobcoaching op de werkvloer
Bij autisme en werk kunnen werkgevers kunnen ons inschakelen als jobcoach voor medewerkers met autisme. Wij geven hierbij advies over werken met autisme op de werkvloer. Daarbij coachen en begeleiden wij medewerkers met autisme bij werk gerelateerde struikelblokken en problemen. Samen kijken wij wat er nodig is om de werknemer zijn werk goed te laten doen, zodat de werkgever tevreden is en de werknemer in goede samenhang zijn werk kan behouden. Werknemers met autisme zijn vaak hele loyale werknemers. Zij blijven ook het liefst zo lang mogelijk binnen een reeds bekende werkomgeving werken. Zo wordt de energie die een werkgever er in stopt ook optimaal benut.
Wat voor baan past bij iemand met autisme?
Afhankelijk van zijn of haar opleiding, werkervaring, doelen, wensen en kwaliteiten, kan een medewerker met autisme op diverse werkplekken worden ingezet. Door juist in te zetten op de persoon zijn unieke kwaliteiten en talenten, maakt een werkgever optimaal gebruik van een werknemer met autisme. Een medewerker met autisme kan heel geconcentreerd specifieke (controle)taken uitvoeren waar andere werknemers minder of geen geduld voor hebben. Met hun sterk analytische eigenschappen en oog voor detail kunnen medewerkers met autisme uitstekend worden ingezet binnen de IT sector. Vaak in een rol van programmeur, software ontwikkelaar, systeembeheerder, web developer of cyber security expert.
Geschikte banen voor autisten
De politie heeft de unieke kenmerken van medewerkers met autisme inmiddels ook ontdekt, waarbij het politiekorps in Den Haag nu een paar projecten hiervoor heeft lopen.
Met hun cijfermatig inzicht zijn werknemers met autisme ook goed in het werken met cijfers. Bijvoorbeeld in een rol als financieel administratief medewerker, boekhouder, accountant, of een andere baan binnen de financiële sector. Veel mensen met autisme geven de voorkeur aan werken achter een computer, zonder al te veel contact met collega’s of klanten. Ook zien wij werknemers met autisme in vrij zelfstandige beroepen, zoals tekenaar, schrijver, onderzoeker of in de wetenschap. Iemand met autisme werkt het liefst zo veel mogelijk zelfstandig en is geen sterke teamplayer.
Autisme en werk: geef medewerkers met autisme een kans
Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en werkgevers die werknemers met autisme een kans bieden. Zij zien de unieke kwaliteiten wel en maken hier graag gebruik van. Vooral softwarebedrijven maken graag gebruik van programmeurs en software engineers met autisme. Op een ICT afdeling werken er altijd wel mensen die autistisch zijn. Of die nu wel of niet zijn gediagnosticeerd. Door optimaal gebruik te maken van de sterke analytische vaardigheden, goed geconcentreerd kunnen werken en gefocust zijn op details, gaan steeds meer organisaties binnen de IT sector werknemers met autisme inzetten. Ook binnen andere sectoren krijgen medewerkers met autisme meer kansen aangeboden.
Autisme en werk: wat heeft een medewerker met autisme nodig?
Veel medewerkers met autisme durven hier niet voor uit te komen. Vaak proberen ze dit te verzwijgen, uit angst dat ze niet worden aangenomen of hun baan dreigen te verliezen. Ook speelt de angst om anders behandeld te worden of dat bepaalde taken aan iemand anders wordt gegeven. Het zou mooi zijn dat werknemers met autisme een gelijke behandeling krijgen. Het is belangrijk om tot een goede onderlinge afstemming te komen, zodat een werknemer me autisme zich op zijn gemak voelt en weet dat er rekening met hem gehouden wordt in zijn directe werkomgeving. Waar kun je rekening mee houden als werkgever?
Als werkgevers bereid zijn om rekening te houden met deze aanpassingen, kunnen veel meer werknemers met autisme met tevredenheid aan het werk.
Heb je vragen of wil je meer weten?
Heb je vragen of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen, vul dan je gegevens in op het contactformulier en dan nemen wij contact met je op. Natuurlijk kun je ons ook bellen of een e-mail sturen.
Geef een reactie