Autisme en perfectionisme, waarom vertonen mensen met autisme vaak perfectionistisch gedrag?
Perfectionisme bij mensen met autisme
Mensen met autisme die perfectionistisch gedragen vertonen, leggen de lat voor zichzelf heel hoog. Ze willen geen fouten maken en willen dingen altijd zo perfect mogelijk doen. Altijd maar doorgaan en geen grenzen kunnen stellen. Je voelt je erg verantwoordelijk en verbloemt je gevoelens, faalangst en onzekerheid onder een hoge prestatiedrang. Juist bij mensen met autisme kan dit dwangmatige vormen aannemen. Door de lat altijd heel hoog te leggen, kost dit veel energie en het is dan ook erg vermoeiend.
Veel voorkomende kenmerken die je wellicht herkent
De belangrijke kenmerken van perfectionisme zijn:
Perfectionisme en autisme kenmerken
Mensen met autisme leggen de lat voor zichzelf vaak erg hoog. Ze willen niet onderdoen voor een ander en willen voldoen aan de normen en eisen van hun (werk)omgeving. Door heel sterk op hun vaardigheden te zitten en hun taken zo goed mogelijk te doen, proberen ze vaak krampachtig mee te draaien. Mensen met autisme hebben relatief vaak sterk dwangmatige en controlerende gedachten en gedrag. Juist het dwangmatig handelen in veel situaties, maakt het dat hun gedrag kan doorschieten naar (ongezond) perfectionisme. Onbewust proberen met deze ‘overlevingsstrategie’ te verhullen dat het ze vaak meer moeite kost om aan de verwachtingen te voldoen.
Autisme en perfectionisme gaan vaak samen
Autisme en perfectionisme kan zich op de meerdere vlakken voordoen. Niet elke persoon met autisme heeft hier (evenveel) last van. Ze zijn niet op alle gebieden perfectionistisch, maar het is vaak werk gerelateerd, omdat ze daar moeten presteren. Juist om niet onder te doen voor een ander. Het is ook deels karakteristiek bepaald, omdat mensen met autisme hier meer aanleg voor hebben. Het wordt pas echt vervelend als perfectionisme wordt geuit op meerdere vlakken zoals op het werk, maar ook in vaste patronen in de thuissituatie. Vaak worden nare gevoelens en gedachten opgekropt, omdat ze enerzijds ook wel weten dat ze wellicht te veel en te vaak sterk controlerend zijn. Anderzijds hebben ze hier weinig controle over, waardoor autisme en perfectionisme hand in hand blijven samengaan.
Sterk kritisch naar de omgeving
Mensen met autisme die sterk perfectionistisch gedrag vertonen, zijn heel kritisch op zichzelf, maar uiten dit vaak ook naar hun omgeving. Anderen in hun (werk)omgeving kunnen hen ‘moeilijk’ of ‘lastig’ vinden. Vaak stelt een werknemer met autisme en sterk perfectionistisch gedrag vergaande eisen. Ook heeft hij of zij eigen ideeën hoe dingen zouden moeten gaan. In hun hoofd hebben ze het ‘juiste’ plan, beeld of idee hoe iets uitgevoerd zou moeten worden. Alles het liefst volgens hun eigen plan. Vanuit hun eigen overtuiging ‘hoe het moet’ kunnen ze ver doordraven. Daarbij zijn ze sterk gefocust op het resultaat. Ze proberen telkens op een geforceerde en krampachtige manier om daar te komen.
Als anderen om hen heen er dan andere ideeën of plannen op na houden, valt dat vaak verkeerd en dat brengt hen tot grote frustratie en (ingehouden) woede.
Hoogfunctionerend autisme en aangeleerd gedrag
Mensen met autisme die hoger opgeleid zijn en in het hoogfunctionerend autisme zitten, hebben vaker last van perfectionisme. Omdat deze personen vaak goed in staat zijn om hun beperkingen te verhullen, compenseren ze dat met hoog willen presteren. Hoogfunctionerende mensen met autisme leren dingen aan door ‘kopiegedrag’ en beredeneerd denken en handelen. Perfectionisme is dan vaak een onbewust aangeleerde ‘overlevingsstrategie’ om zichzelf te kunnen handhaven in de maatschappij. Door zo goed mogelijk te presteren en de lat heel hoog te leggen, tel je mee en kan je afwijkend gedrag verbloemen. Helaas is dit type dan ook extra gevoelig voor een burn-out bij autisme.
Bekijk ook het artikel en filmpje over autisme camoufleren op onze Video en Artikelen pagina.
Faalangst en onzekerheid
In de praktijk wordt ook vaak de koppeling gelegd tussen faalangst en perfectionisme. Als je onzeker van jezelf bent en geen groot gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt, kan dit voortkomen uit (faal)angst. Door sterk perfectionistisch gedrag te vertonen, probeer je daar je faalangst mee te bedekken. Je wilt aan jezelf en aan anderen bewijzen dat je uitstekend presteert. Door continue je vaardigheden bij te schaven, nog meer te verbeteren, nog een tandje erbij te doen etc. lijkt het alsof je nergens last van hebt. Doordat dit zo veel extra energie en continu denken vraagt, ben je ’s avonds vaak bekaf. Veel (hoogfunctionerende) mensen met autisme kampen dan ook met erge moeheidsklachten.
In de praktijk komt overprikkeling bij autisme dan ook heel vaak voor.
Nadelen perfectionistisch gedrag bij autisme
Helaas zal je de gevolgen en nadelen van perfectionistisch gedrag bemerken. Het heeft altijd invloed op je gehele systeem:
Geef een reactie