Een autistische burn-out komt relatief vaak voor bij werkende mensen met autisme. Waar ligt dit eigenlijk aan?
Autistische burn-out
Een autistische burn-out komt regelmatig voor bij zowel werkende als niet werkende mensen met autisme. Uit een wetenschappelijk onderzoek hiernaar is de definitie van een autistische burn-out vastgesteld als: “een syndroom als resultaat van chronische levensstress en een gebrek aan overeenstemming tussen verwachtingen en capaciteiten met onvoldoende ondersteuning.” Het mag duidelijk zijn dat chronische stress en hoge mate van overprikkeling vaak tekenend zijn voor mensen met (hoogfunctionerend) autisme.
De kernelementen van een autistische burn-out
De drie kernelementen van een autistische burn-out:
1. Chronische uitputting
2. Verlies van vaardigheden
3. Verminderde tolerantie voor prikkels
Chronische uitputting
Chronische uitputting en vermoeidheid is een veel voorkomende kenmerk bij mensen met autisme. Dit ontstaat met name als mensen niet voldoende kunnen bijkomen van activiteiten. Dit verergert nog meer bij het negeren van lichaamssignalen. Ook als ze te weinig kunnen ontstressen omdat ze zo veel ballen in de lucht moeten houden. Het (moeten) onderhouden van sociale contacten, relaties, een baan en mogelijk ook nog kinderen, leggen een zware wissel op iemand met autisme. Juist mensen met autisme hebben ‘downtime’ nodig om te herstellen van alle dagelijkse dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn.
Verlies van vaardigheden
Veel mensen met een autistische burn-out ervaren op breed gebied verlies aan vaardigheden. Afhankelijk van de mate van de burn-out kan dit toeslaan op geheugenverlies, de uitoefening van hun taken, überhaupt niet meer kunnen werken en emotieregulatie. Ook bij basale levensvaardigheden zoals je bed uitkomen, een gesprekje voeren of je eten maken. Dit verlies aan vaardigheden kan behoorlijk ingrijpend zijn en lange tijd aanhouden. Het kan gebeuren dat sommige vaardigheden nooit meer terugkomen op het level als vóór de burn-out.
Verminderde tolerantie voor prikkels
Dit is vaak één van de eerste kenmerken die steeds sterker lijken te worden. Het niet meer kunnen verwerken van overprikkelende informatie en een overload aan prikkels. Bepaalde geluiden, licht, geuren en andere prikkels komen veel harder binnen. Ook sociale aangelegenheden zoals boodschappen doen of een verjaardag vieren lijken ondraaglijk te worden. Deze wil je het liefst vermijden. Dit kan tezamen leiden tot een zeer lage frustratietolerantie en toenemende meltdowns (totale overbelasting) en shutdowns (helemaal in jezelf keren). Leren omgaan met stress bij autisme behoeft een hoge prioriteit.
Oorzaken autistische burn-out
Wat zijn veel voorkomende oorzaken van een autistische burn-out?
Autisme en depressie
Indien een arts of psycholoog eerder geen autisme heeft kunnen vaststellen, krijgen ongediagnosticeerde mensen met autisme soms een label van ‘depressie’ opgeplakt. Echter verschilt een autistische burn-out met depressie, ook al zit er soms wel samenhang tussen. Mensen met autisme ervaren vaak terugkerende depressieve klachten. Zeker als er weinig begrip en begeleiding vanuit de omgeving is. Een depressie kan op zichzelf staan, maar is een helaas regelmatig terugkerend probleem bij mensen met autisme. Dit hoeft niet bij iedereen het geval te zijn, alleen bij mensen die hier meer gevoelig voor zijn.
Het wordt pas een probleem als een psycholoog een depressie, borderline, angststoornis of andere diagnose vaststelt, maar dat de onderliggende oorzaak van autisme niet wordt gezien.
Lees meer over autisme en depressie
Lees ook ons blog over verkeerde diagnose bij vrouwen met autisme.
Training bij autistische burn-out
Het Autisme Centrum biedt speciale training bij autistische burn-out. Dit kan in Groningen, Assen, Drachten en online via Teams. Doordat de aanvragen inmiddels uit verschillende regio’s komen, bieden wij veel van onze diensten ook online in Teams aan. Dit kan dus ook bij al onze trainingen en maatwerk trajecten.
Wat ik hier lees klinkt heel herkenbaar. Maar ik zie niet veel verschil tussen een autistische burnout en een gewone burnout. Of het moet zijn dat ik (toch) een ongediagnostiseerde autist ben.
Beste heer of mevrouw Soulier,
Het punt is vaak dat een autistische burn-out langer aanhoudt en heftiger is dan een gewone burn-out, maar dit hangt er van af in hoeverre de klachten in eerste instantie zijn genegeerd. Wij zien vaak dat mensen met autisme zo graag willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, dat ze continu over hun eigen grenzen gaan. Diverse lichaamssignalen worden zo lang mogelijk genegeerd en daar zijn ze soms heel goed in. Het kost echter heel veel energie en daarom zijn mensen met autisme in een burn-out en de periode die daaraan vooraf gaat, vaak chronisch moe. Daar komt ook nog bij dat werkende mensen met (hoogfunctionerend) autisme vaak ook hoog scoren op perfectionisme. Dit maakt het nog lastiger, want dit zit soms zo diep dat ze steeds weer in dezelfde valkuilen stappen en burn-out klachten terug blijven komen. Niet ieder persoon die een burn-out krijgt, is perfectionistisch, maar bij mensen met autisme is dit veelvuldig het geval.
Kan ik dit artikel ergens in het Engels vinden om aan mijn Engels sprekende vrienden uit te leggen wat mijn autistische burn-out inhoudt?
Beste Barbara,
Helaas hebben wij dit artikel niet in het Engels.
er is een artikel op een Engelse website die moeiten interessant is, op de website van de National Autistic society. of Google eens op autistic fatigue
Ik wil hierbij graag de nadruk leggen op de parentale burn-out (algemeen) die in de brede samenleving vaker voorkomt, voornamelijk onder vrouwen. Vanuit eigen ervaring is mijn autistische burn-out namelijk eerder een variatie daarvanals hoogfunctionerende, AuDHD vrouw. De werkomgeving kun je nog enigszins vormgeven naar eigen behoeften is mijn ervaring. Het is voor mij juist de plek om iets meer tot rust te komen. Het moderne moederschap plus bijhorende prikkels echter niet.
Wat is het verschil tussen een autistische burnout en autisme icm een depressie?
Beste Inge,
Een autistische burn-out en depressieve klachten kunnen samengaan, omdat depressieve klachten soms met regelmaat zich kunnen manifesteren bij mensen met autisme. Een depressie is echter veel zwaarder, waarbij iemand echt in een negatieve spiraal is gekomen en daar ook ook niet zomaar weer uitkomt. Daar is wel therapie voor nodig. Burn-out klachten kunnen zich op verschillende vlakken voordoen, maar een depressie is een totaal gevoel van neerslachtigheid, negativiteit, enorme vermoeidheid en over de brede linie nergens meer zingeving inzien. De ene persoon is hier meer gevoelig voor dan de ander. Dit heeft ook weer met verschillende omgevingsfactoren en karaktereigenschappen te maken. Iemand met een autistische burn-out kan ook zeker depressieve klachten hebben, maar na psychisch onderzoek kan beter vastgesteld worden of het om een autistische burn-out gaat of een depressie. Echter zal niet elke instantie de juiste link kunnen leggen met een autistische burn-out, omdat de juiste kennis hiervan niet altijd aanwezig is.
Ik vrees dat ik dit heb, maar mijn huisarts zegt dat ze daarover geen diagnose mogen stellen omdat het niet wettelijk in het boek staat volgens hun, ik weet dus niet hoe nu verder.
Beste Amber,
Een autistische burn-out kan zeker vastgesteld worden door een erkende psycholoog of instantie met kennis van zaken over autisme. Indien u al een diagnose autisme heeft, zou het duidelijk moeten worden dat uw burn-out klachten hieraan te wijten zijn. Burn-out bij autisme komt relatief vaak voor en u zou op zoek kunnen gaan naar een instantie of erkende psycholoog die hier ruime kennis en ervaring in heeft en dit bij u vast kan stellen. Daarna kunt u dan begeleiding krijgen bij uw klachtenbeeld.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga