Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen wordt vaak niet herkend. Toch komt dit steeds vaker voor. Hoe kan dat?
Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen
Hoogfunctionerend autisme komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Bij vrouwen wordt dit echter lang niet altijd opgemerkt. Hoogopgeleide vrouwen zien bepaalde problemen vaak niet als typische autisme kenmerken. Ook worden deze kenmerken vaak niet herkend door artsen, psychologen of andere hulpverleners. Juist vrouwen onderdrukken vaak hun negatieve gedachten. Ze wijten de onrust in hun hoofd aan concentratieproblemen, stressklachten en moeheid. Naar andere oorzaken wordt niet gekeken. Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen kan dan ook lang onopgemerkt blijven. Dat wil niet zeggen dat het er niet is.
Kenmerken hoogfunctionerend autisme bij vrouwen
De volgende autisme kenmerken komen vaak bij vrouwen met hoogfunctionerend autisme voor:
Waarom is hoogfunctionerend autisme bij vrouwen moeilijk te herkennen?
Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen is vaak lastig te herkennen. Niet in de laatste plaats omdat vrouwen willen voldoen aan de sociale regels, zorgzaamheid, en ouderschap. Daarnaast willen de meeste ook werken en een gezin combineren. Juist omdat autisme bij vrouwen zich anders uit dan bij mannen, blijft het vaak lang onopgemerkt. Ook zullen vrouwen met deze vorm van autisme proberen hun autisme kenmerken te camoufleren en te onderdrukken. Echter kan dit op ten duur leiden tot extreme vermoeidheid, stress, chaos in het hoofd, burn-out symptomen of terugkerende depressieve klachten.
In deze blogs hieronder kun je hier meer over lezen:
Lees meer over overprikkeling bij autisme
Lees meer over autisme en depressie
Lees meer over een autistische burn-out
Hoogfunctionerende vrouwen met autisme op de werkvloer
Vrouwen met hoogfunctionerend autisme kunnen zeker opklimmen tot hogere posities in organisaties. Hetzij wel met bepaalde (soms onzichtbare) autistische karaktereigenschappen. Vaak weten deze vrouwen dit aardig goed te verbloemen. Het komt regelmatig voor dat vrouwen met deze vorm van autisme zich niet gehoord en begrepen voelen. Ook voelen ze zich soms ondergewaardeerd. Ze hebben vaak goede dingen in te brengen, maar worden niet altijd serieus genomen. Door anderen worden hun goede ideeën of verbeterpunten in diverse werkprocessen al snel als negatief kritisch gezien. Tel daarbij de toch vaak hoge werkdruk op en het continue op de tenen lopen om de boel bij te benen. De stress en vermoeidheid zal steeds meer toenemen. Dit levert veel prikkels, onrust, onoverzichtelijkheid en problemen op het werk op.
Hoe ervaren deze vrouwen autisme in hun dagelijks leven?
Hoogontwikkelde vrouwen met autisme voelen vaak een sterke drang naar ontwikkeling. Die drang kan heel sterk zijn. Daarbij moeten ze in de praktijk werken, het huishouden op orde houden en kinderen opvoeden ook nog zien te combineren. Dit kan erg zwaar vallen. Deze vrouwen hebben vaak een breed inzicht en grote interesse in de wereld om hen heen. Ook zijn ze vaak sterk verbeteringsgericht en hebben een sterke focus op hun eigen vakgebied. Ze deinzen er ook niet voor terug om meer taken op zich te nemen. Vrouwen met hoogfunctionerend autisme zijn over het algemeen niet-conformistisch vrouwelijk. Met hun vaardigheden zijn ze vaak moedig, hebben typische ‘mannelijke’ trekjes en voelen zich ook goed op hun gemak in een mannelijke werkomgeving waar niet wordt gezeurd over koetjes en kalfjes. Ze praten liever over serieuze onderwerpen die hun aandacht hebben en vermijden ‘small talk’ over dagelijkse ditjes en datjes.
Lees ook ons blog hoogfunctionerend autisme HBO opgeleiden.
Wil je meer weten of heb je een vraag?
Denk jij dat hoogfunctionerend autisme bij vrouwen op jou van toepassing is? Loop je tegen diverse dingen aan en heb je hulp nodig? Het Autisme Centrum kan hier maatwerk training of coaching voor opzetten. Heb je vragen of wil je meer informatie? Ga naar ons contactformulier, vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Hallo ,
Ik zou graag meer over dit onderwerp willen weten. Kenmerken zijn voor mij erg herkenbaar.
Mvg,
Melissa
Beste Melissa,
Dat kan hoor, ik zal je persoonlijk mailen om te kijken waar ik je hiermee kan helpen.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga
Hallo, ik herken het bij mijzelf. Mijn zoon heeft diagnose pervasieve ontwikkelingsstoornis (nu ASS) vanaf 7e levensjaar, ben zelf 69 jaar. Ofschoon ik al langer denk over een diagnose vraag ik mij af wat het mij op mijn leeftijd zou kunnen opleveren en waar ik hiervoor terecht kan in Zuid-Limburg.
Hi Helen,
Voor een diagnose zou je kunnen aankloppen bij https://www.lionarons-ggz.nl/ in Heerlen.
Beste Heleen,
Ik heb geen connecties met organisaties in Zuid-Limburg. Indien u hier meer zekerheid over zou willen hebben, dan is het wellicht zinvol om te kijken in uw eigen regio of daar organisaties zijn die kennis en ervaring in hoogfunctionerend autisme hebben. Waarom zou u op uw leeftijd nog een eventuele diagnose willen hebben? Wat ligt voor u hierin de winst? U mag mij volgende week ook hierover mailen op ons mailadres : info@autismecentrum-groningen.nl
Beste Corrie,
Ook ik zou graag meer informatie willen over dit onderwerp. Ik ben recentelijk gediagnosticeerd.
Mvg,
Wiets
Beste,
Alles is punt voor punt herkenbaar. Wat betekent dit? Als ik laat onderzoeken of dit alles van toepassing is, ik ben 53, moet ik dan opeens een test doen voor mijn rijbewijs etc.? Is er een meldplicht voor de zorgverlener die dit constateert?
Goh, wat herken ik mij in deze informatie! tevens is HB al door een psychotherapeute geconstateerd en hebben mijn beide zoons ASS. Nu ik 49 ben en nog steeds mijn draai in de wereld niet heb gevonden, tegen blokkades aan loop, in burn-out zit en veel overweldigend vind, zou ik mij ook graag willen laten testen op hoogfunctioneerd Autisme. 10 jaar geleden ook een onderzoek gehad, ondanks dat ik hoog scoorde was het niet voldoende voor de officiële diagnose. Ben nu in onderzoek waar ik mij beste kan laten onderzoeken in de regio Midden-Limburg. Lionarons heb ik bekeken, toch is deze niet specifiek op alleen autisme gericht, meer breed GGZ. Mijn voorkeur zou zijn een organisatie waar men de laatste kennis heeft over vrouwen en autisme. Hebben jullie voor anno 2022 nog andere tips waar ik mij kan aanmelden?
mvg Dani
Beste Dani,
Wat naar voor je dat je in een burn-out zit. Helaas hebben wij geen connecties in Midden-Limburg. We zouden desgewenst een online hoogfunctionerend autisme test bij je kunnen afnemen. Dat doen wij vaker en dan maakt je woonplaats niet uit. Ik weet niet of je hiervoor openstaat? Zo ja, dan kan je ons het beste een email sturen en zullen wij je het aanvraagformulier hiervoor mailen. Nadat wij deze ingevuld terug hebben ontvangen, nemen wij je aanvraag in behandeling. Je kan je ook bij een goede psycholoog aanmelden, maar de vraag is altijd of deze persoon genoeg kennis en ervaring heeft met (hoogfunctionerend) autisme en specifiek bij vrouwen.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga
Beste,
Wat een interessant artikel. Ik herken veel van wat hier wordt geschreven. Kunt u mij meer informatie toesturen?
Met vriendelijke groeten,
D
Beste Dianne,
Excuses voor mijn laat antwoord, maar ik lees je bericht via de website nu pas. Alle informatie die wij hebben is op onze website en in onze blogs verwerkt. Je kan eventueel van ons een boekenlijst krijgen met boeken die over autisme e.d. gaan. Op deze manier zou je je hierin meer kunnen verdiepen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor hoogfunctionerend autisme bij vrouwen en kun je hier online ook steeds meer over vinden via andere kanalen.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga
Hallo ACG,
Vorig jaar op mijn 57 ste als vrouw, moeder en werknemer heb ik de diagnose ASS gekregen, na een levenslange zoektocht waarom/-in ik me anders voelde en dacht. Nu ik dit lees vallen de laatste puzzelstukjes op zijn plaats. Met een autisme coach probeer ik mijn balans te zoeken, maar dat valt niet mee. Nu na anderhalf jaar ziektewet met burn-out en proberen te reintegreren op de werkvloer blijf ik tegen mijzelf en de wereld op/aan lopen.
Is het noodzakelijk dat ik getest wordt voor HSP?
Zou U mij meer informatie toe kunnen sturen.
Met vriendelijke groet,
S Span
Beste mevrouw Span,
Ik heb u via mail een antwoord gestuurd waar u op kan reageren.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga
hoi, ik herken hier veel in.
zou je me meer informatie kunnen sturen, aub.
graag ook over jullie online testen.
groetjes Joyce
Beste Joyce,
Als u meer wilt weten, kun je ons het beste rechtstreeks mailen als je bijvoorbeeld een autismetest wilt aanvragen. Wij zullen dan je een mail met informatie kunnen sturen.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga
ik zou graag meer informatie willen !;
ik word binnenkort getest voor adhd en autisme
ik ben zeer moe en hou niet van kritische mensen en leg de lat soms zeer hoog voor mezelf,ik vind praten over ditjes en datjes saai en stel mij vaak achteruit op sociale contacten en vind het ook moeilijk om in dialoog te gaan zo stressie dat dit is
paniek en stress is voor uitputtend wat kan ik doen ?
Beste Sandra,
Het lijkt mij in jouw geval verstandig om de dingen waar jij tegenaan loopt zo duidelijk mogelijk aan te geven bij de instantie die jou gaat testen. De dingen die jij noemt komen ook bij mensen met autisme voor, dus het is van belang om hier duidelijkheid bij te krijgen. Waar nodig en wenselijk kan je hierbij dan hulp vragen, zodat je hier beter mee kunt leren omgaan in de praktijk.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga