Vermoeidheidsklachten bij autisme komt veelvuldig voor in de praktijk. Wij zien een toename van hoogfunctionerende werkende vrouwen met autisme en chronische vermoeidheid.
Vermoeidheidsklachten bij autisme
Een van de meest voorkomende klachten, met name bij vrouwen met autisme, is vermoeidheid. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, werk en gezin, zal de ene persoon hier meer last van hebben dan een ander. Dit is natuurlijk ook mede afhankelijk van diverse factoren. Als je ook werkt, zal dit extra vermoeiend kunnen zijn. Hoge werkdruk, moeten presteren, sociale communicatie en omgang met collega’s kost veel energie. Als je daarnaast ook nog een gezin en kinderen hebt, loop je een verhoogd risico op chronische vermoeidheid.
Autisme kost extra energie
Hoe je het ook went of keert, autisme kost altijd extra energie. Dit wordt veroorzaakt door diverse factoren. Autisme vraagt dagelijks veel nadenken en een verhoogde portie stress. Zit je veel in je hoofd, zal je veel dingen onbewust analyseren. “Hoe moet ik dit gesprek aanpakken, wat wordt er van mij verwacht en hoe moet ik mij opstellen”? Zeker werkgerelateerd wil je het allemaal zo goed mogelijk doen. Altijd het gevoel dat je een stapje harder moet zetten. Alleen dat al vreet energie. Daarom zijn veel werkende personen met autisme aan het einde van een (werk) dag leeg en zijn tot weinig meer in staat. Alle ballen de lucht in houden valt niet mee.
Planning en organisatie
De meeste mensen met autisme blinken niet uit in het plannen en organiseren van hun taken. Zeker als je taken niet altijd overzichtelijk zijn. Laat staan als er regelmatig dingen veranderen en van jou flexibiliteit wordt gevraagd.
Het goed kunnen inschatten van tijdsplanning voor een taak vanuit een autistisch brein is vrij abstract, want hoe kan je dit nu goed inschatten? Dit kan dus veel stressprikkels op het werk met zich meebrengen. Hoe meer stressprikkels je ervaart, hoe meer vermoeiend het is om dit allemaal te verwerken en hier rustig onder te blijven. Daarom zien wij ook veel overprikkeling bij vrouwen met autisme.
Sociale verplichtingen en afspraken
Sociale verplichtingen en veel afspraken kunnen er ook behoorlijk inhakken. Veel vergaderen, sociale bijeenkomsten bijwonen, goed luisteren en informatie verwerken. Dit soort zaken vragen ook veel energie. Als je batterij met energie als niet goed is gevuld, moet je echt niet te veel van dit soort activiteiten hebben. Probeer hier goede keuzes in te maken, om jezelf er waar nodig voor af te kunnen schermen om vermoeidheidsklachten bij autisme tegen te gaan. Bespreek dit waar nodig ook tijdig met anderen om je heen en op je werk.
Te veel moeten en altijd maar ‘aan’ staan
Wij horen vaak van onze cliënten dat ze de hele dag ‘aan’ staan en veel sociale druk en verplichtingen hebben. Je hoofd staat vaak de hele dag op scherp en je wil graag aan de verwachtingen van anderen voldoen. Als je dan ook nog eens veel camouflage en maskeer gedrag vertoont, maakt dit je alleen nog maar meer vermoeid. Probeer toch betere keuzes te maken om jezelf meer te ontlasten. Maak anderen duidelijk dat bepaalde dingen heel vermoeiend voor je zijn en dat je daarom niet alles bij kunt wonen. Zo creëer je meer rust voor je zelf en in je hoofd en voorkom je oververmoeidheid door te veel (sociale) verplichtingen. Grenzen stellen bij autisme is dus echt een must!
Perfectionistisch denken en moeten presteren
Op een perfectionistische en sterk controlerende manier je werk en andere dingen doen, is ook een grote energievreter. Toch komt dat bij meer dan 85 procent van de mensen met autisme voor. Juist omdat je geen fouten wil maken en druk voelt om zo goed mogelijk te presteren. Hoe groter je perfectionisme en prestatiedrang, hoe meer je vermoeidheidsklachten bij autisme zullen toenemen. Probeer hier dus waakzaam in te worden, aangezien onbewust perfectionistisch gedrag vaak in verband kan worden gebracht moet toenemende burn-out symptomen.
Vermoeidheidsklachten bij autisme: wat te doen?
Als jij ook veel vermoeidheidsklachten bij autisme ervaart, wil je hier misschien wel hulp bij. Juist om te ontdekken wat en waar je het mogelijk anders zou kunnen en moeten doen. Het is belangrijk om bij tekenen van vermoeidheid ook je lichaamssignalen goed in de gaten te houden. Probeer dit niet te negeren, want dit zal je vermoeidheidsklachten alleen maar doen toenemen.
Andere blogs die je misschien interessant vindt:
Ik worstel me al 35 jaar van vakantie naar vakantie. Gelukkig is het vandaag weer zover dat ik weer even aan de oplader kan.
Maar als ik reacties krijg van studenten zoals de volgende, dan weet ik weer waarom ik het vol kan houden.
“Ik vond uw lessen echt top. Ik voel dat ik nu een goeie basis heb voor later in het HBO.”
Ik wens het iedereen met autisme toe dat ze ook waardering krijgen voor hun sterke kanten en niet alleen worden afgerekend op de mindere kanten.
Herkenbaar Hans. Zelf werk ik met licht verstandelijk beperkte mensen die daarnaast vaak psychische problemen hebben. Ik ben regelmatig oververmoeid, maar wanneer ik van hen hoor hoe ze me waarderen en zelfs van me houden, weet ik weer waar ik het voor doe.
Mooi werk Anna.
Probeer voor jezelf een goede balans te vinden dat je het nog heel lang kan volhouden. Ik moet dan altijd denken aan de uitspraak van Toon Hermans: “Als ieder mens een ander mens gelukkig kan maken, dan zou de hele wereld gelukkig zijn”. Maar pas daarbij wel op dat je niet te ver over je eigen grenzen gaat.
Groet,
Hans